Fremtidens leder er ikke først og fremst flink

Det slår meg i blant hvor opptatt unge ledere er av å være flinke, effektive og resultatorienterte. De skal vise at de kan ta beslutninger og komme seg fremover. Dette er naturligvis viktig og nødvendig for å nå mål, men det er måten man gjør det på som er avgjørende.   Du blir så opptatt av effektivitet at du glemmer å se dine kolleger, for eksempel å si god morgen! Det er et problem når adferd og effektivitet går på bekostning av å vise grunnleggende høflighet og respekt. Denne respekten er avgjørende for å folk med seg.

Selv var jeg som ung leder veldig opptatt av å kunne beherske det faglige. Jeg var opptatt av å vise at jeg kunne organisere et arbeid og at jeg turte å ta en beslutning. Heldigvis hadde jeg kollegaer rundt meg som minnet meg på at skulle jeg få tillit og støtte i organisasjonen på omstillinger og sak måtte jeg ta meg tid til hilse og snakke med mine kolleger.

Disse tingene må du trene på, og de er viktige, men det er desto viktigere hvordan du gjør det. Hvis du er flink på disse områdene, men kommuniserer på en feil måte, får du ikke særlig mye igjen for å være flink.

Fremtidens ledere skal i stor grad håndtere folk av ulik bakgrunn, samtidig som risiko og store krav ikke blir mindre. Blir man for instrumentell, og glemmer sosial kompetanse kan man fort komme til kort er min erfaring. Dette holder ikke hvis du ikke gjør det i en innpakning som er spiselig i organisasjonen. Heldigvis er ikke verden sort hvit, det er mange som også behersker sosial kompetanse.

Her kan det være godt å ha en mentor som kan gi tilbakemeldinger og råd om god adferd.

Mer om fremtidens ledelse og viktigheten av sosiale ferdigheter finner du i denne rapporten: http://infuture.no/pdf/FremtidensArbeidsliv_rapport.pdf


Comments are closed.