En mentor i ermet

Mange spør meg om dette med å ha eller være mentor. Når unge ambisiøse, enten det er kvinner eller menn, har vært noen år i arbeidslivet, opplever mange noen utfordringer på veien til det neste målet. Det kan for eksempel være en ambisjon om å bli leder for en mindre eller større gruppe.

Man har store forventninger til både seg selv og arbeidsgiver, og ønsker en rask karrierefremgang og progresjon på CV’en.  Men så opplever noen at det stagnerer, eller at det føles som at energien legges på feil ting. Det trenger ikke engang være noe av dette, men rett og slett et behov for å justere retning og avstemme sine oppfatninger av arbeidshverdagen. Hva er konstruktivt å bruke energi på? Hva skal jeg jobbe med for å komme enda nærmere neste mål?

Jeg tror at det å ha en mentor kan være veldig nyttig. Heldigvis for meg som en erfaren leder, så gir det meg også mye nytt. Her møter jeg mennesker som kan utfordre meg tilbake. Hva er det de tror de må forbedre seg på? Hvilke tanker gjør de seg i forhold til hvordan verden ser dem? Min rolle som mentor er å korrigere og veilede.   

Hvordan får jeg tak i en mentor?

Som ung har du kanskje sett deg ut noen forbilder du har jobbet sammen med, for eksempel en tidligere leder eller nær leder, som du har likt. Ta kontakt. Eller spør din nåværende leder om dette er noe han eller hun kan hjelpe med, og så kan lederen ringe opp potensielle som han eller hun kjenner. Bruk nettverket. Man har også mange formaliserte system hvor arbeidsgiver setter i gang et formelt mentor-program.  Uansett tror jeg ikke en mentor bør ha mer enn en eller to mentees, som følges over en til to år, og vedkommende bør absolutt komme utenifra bedriften. 

Har du noen gode erfaringer om mentorprogrammer, eller andre tanker?  Del det gjerne nedenfor.


Comments are closed.